Marx har letat sig in i (S)

Efter debatten med vinster i vård och skola (fast ingen annanstans) konstaterar PJ Linder att detta är plockat direkt ur Karl Marx skrift. Eller vart fall inspirationen…

Enligt hennes matematik är varje överskottskrona för välfärdsföretagaren en underskottskrona för välfärden. Varje krona i vinst kunde istället ha använts till bättre tjänster.

Man undrar om det är likadant på Hemköp. Skulle de erbjuda godare mat och bättre service ifall det var förbjudet för dem att tjäna pengar? Skulle ett vinst- förbud för SAS leda till uppgradering för alla? Carin Jämtin tog inte upp just den tråden.

Vad Jämtin svarar på det låter jag vara osagt. Intressant ändå hur man kan resonera på detta sättet endast när det gäller vissa branscher. Mat och bostäder torde faktiskt vara mer livsviktigt än skola och vård, men dessa marknader får tydligen gå med vinst. Och vi måste väl dessutom säga att det går ganska bra att hitta både mat och husrum runt om i landet. Nja, hyfsat bra… hyresregleringen ställer ju till det en del. Skola och vård bord få fungera på samma sätt.