Sossarna följer upp Expressens fattigserie

Sossar har nu suttit på Sveavägen 68, läst Expressen och kommit fram till följande. För att lösa fattigdomen i Sverige så skall vi ha gratis inträde på bad, ”sommaraktiviteter” (måste vara barns motsvarighet till ”arbetsmarknadsåtgärd”) samt de obligatoriska fritidsgårdarna:

Vi ser en ökande fattigdom i Stockholm. Många av Stockholms barn och ungdomar blir kvar i stan för att föräldrarna inte har råd att göra någonting. 40 kronor kan verka som en liten slant, men det är mycket för en stor familj, säger Roger Mogert (S), oppositionsborgarråd.

För att stryka sin poäng så frågar man självklart två barn, denna gången i form av två 15-16-åriga flickor:

Det är bra här, för det är fräscht, och vi tycker inte om att bada i sjö, säger Amanda Chamoon.

Att komma in på badet kostar 20 kronor gången för barn och ungdomar. Pengar som tas av månadspengen, eller om man som Paula Chahin har några veckors sommarjobb.

– Det är ganska dåligt egentligen, för att komma in på ett bad. Det är klart att det vore bra om det var gratis.

Det kanske vore på sin plats att förklara för flickorna, som väl har åldern inne att sommarjobba, att ingenting är ”gratis”. Att de pengar som det kostar att hålla badplatsen ”gratis” tas från deras föräldrar – och alla andra vuxna – via skattesedel. De personer som inte använder badplatsen göres inte besvär, dom får betala ändå. Det kanske kan vara klädsamt att förklara lite hur verkligheten ser ut.

Sedan avslutas artikeln med ett uttalande som lika gärna Expressen hade kunnat skriva:

S föreslår också det ska blir lättare för familjer med svag ekonomi att få extra ekonomiskt stöd för fritidsaktiviteter.

– Allting kostar ju pengar, och det ekonomiska biståndet måste gå till det absolut nödvändigaste

Så att gå på en badplats för att man ”inte har lust att bada i sjön” men tycker att 20 kronor är för mycket pengar är ”nödvändigt”, ja då är man tillbaka på jeans-stadiet igen. Artikelns rubrik är härlig också: ”S vill ge stockholmare billigare sommarlov” – vem är det som betalar i slutändan då? Suck…

Det hade varit mer klädsamt om (S) hade kommit med några förslag som VERKLIGEN hade löst själva grundproblemet: sänk skatterna, gör det billigare att anställa och enklare att anställa människor, ge hjälp till de som verkligen behöver (ta bort barnbidrag t.ex.) och ställ krav på alla människor att dom faktiskt har ett ansvar för sig själva. Johan Hedin skriver bra idag och självklart Ingerö.

Uppdatering: Även Edvin Ala(m) skriver bra om sossarnas populism.