Vi är också djur

Expressen skriver idag att man har kommit fram till att djur är mångt mycket smartare än vad vi tidigare har trott:

Vi har visat att det rör sig om intelligenta och kännande varelser med ett rikt socialt liv. Om nu fåren är så här smarta, hur intelligenta är då de andra djuren?

Människan har i alla årtusenden sett sig själv som skapelsens krona. Det finns djur och så finns det vi – människan. Vi är ”as good as it gets”. Nu har forskningen kommit så långt att vi kan bevisa att djuren runt omkring oss också har intelligens och känslor. Problemet är bara att vi vänder på slutsatsen. Det är inte djuren som är bevisat lika smarta som oss, det är vi som är bevisat lika smarta som dom.

Människan delar 92% av generna med bananflugan och 98,5% med orangutangen och så blir det nyheter av att många djur har en hjärna som fungerar som vår? Visst att vi ser oss som överlägsna men man behöver väl inte bli så förvånad över rönen. Det handlar ju bara om att inse att vi är djur, men känslor, instinkter och drifter – men vi har kommit så långt att vi kan bygga flygplan, broar och se på TV.

Beviset för detta är följande (känner du mig har jag antagligen berättat denna teori innan).

Tänk dig en söndagsmorgon, människorna stövlar ut från krogen, glada i hågen efter flera timmars festande, dansande och konverserande. Storhjärnan är bedövad av alkoholen, här finns vårt språk och sociala begåvning. Kvar finns lillhjärnan och reptilhjärnan. Vad går nu alla runt och tänker på? Jo:

  1. Hålla sig vaken
  2. Mat
  3. Hem och sova
  4. Fortplanta sig (kvart i tre ragg)

Kort och gott – vi är djur fast vi har svårt att inse det.