Prioriteringar…

Det klagas ju i högan sky om att kommunerna är så fattiga och att det direkt kommer att drabba barnen. Tja, det beror väl lite på hur man prioriterar. Malmö har lagt 8 miljoner på att öppna ett virituellt Malmö i datavärlden ”Second Life”, Sundbyberg sparar 26 miljoner på skolan med bygger konsthall, utomhusbad och basebollarena (!) för totalt 112 miljoner. Och det var bara de beräknade kostnaderna.

I TV står dock sossarna och skäller på skolministern att han måste skjuta till pengar till skolorna. Dick Erixons läsare skriver:

Här har vi en situation där sossar i kommunledningar drar ned på välfärdens område samtidigt som då slösar skattepengar på meningslösa IT-projekt samtidigt som man kritiserar regeringen för att man själva prioriterar fel. Man kräver att staten skall rikta bidrag till skolan. Menar sossarna att man inte själva klarar av att prioritera utan behöver statens och den borgerliga regeringens hjälp?

Johan Ingerö:

Så här ser det ut i de flesta kommuner. Politikerna bygger monument över sig själva, inte sällan på kärnverksamhetens bekostnad. Det som jag skrivit tidigare. Kommuner, inte individer, är vad program som Lyxfällan borde handla om.

När skall galenskaperna upphöra? Troligtvis aldrig eftersom det enda man hör är att ”de rika måste betala mer”. I Trollhättan har man iaf nått någonstans i tänket. Här vill man inte höja skatten eftersom:

Då får alla, även de arbetslösa och sjukskrivna, vara med och betala. Det är i första hand den statliga skatten som borde höjas.

Med andra ord – vi kan inte prioritera speciellt bra, men vi har ingen lust att höja skatten för då blir vi impopulära. Vi skyller istället på regeringen så slipper vi ta något ansvar. Dessutom blir det ju då bara ”de rika” som får betala.