Ja – väck med LAS

Centern fortsätter storartat… nu vill man ersätta LAS med en ”mini-LAS” där man i första steget tar bort turordningsreglerna för företag under 50 personer skall kunna få undantag och företag med mindre än 10 anställda skippas turordningsreglerna helt och hållet.

Att sedan Aftonbladet(S) ledare kallar Centern för löntagarfientligt tycker jag är en rätt bra beskrivning. Centern är inte emot löntagare, men har ställt sig på de personer som INTE är löntagare. Unga, invandrare, lågutbildade osv som nu står utanför arbetsmarknaden därför att betonghäckarna som redan är INNE på marknaden sitter där dom sitter. ”Centern ökar maktlösheten” – ja, fackets makt helt enkelt. Att facket skall vara med och bestämma vem som företaget skall behålla är absurt och leder till godtycke – inte från företagets håll, utan från fackets. Tydligen mycket bättre så…

Just nu upplever tusentals svenskar hur deras chef och någon facklig ombudsman gjort upp om just deras jobb, över deras huvuden. Argumenten kan vara anständiga, som hänsyn till företagets framtid, eller småaktiga, som illa dold maktfullkomlighet. Men för individen innebär situationen lika fullt en nästan fullständig maktlöshet.

Exakt… en person som sitter på unika egenskaper och jobbar flitigt är idag – eftersom han/hon är ”först in” – svagare än någon som går i samma hjulspår år ut och år in. Gissa vem som får stanna? Hjulspåret har betalat fackavgift i 30 år, så han/hon får alla gånger stanna.