Vad tänker dom på?

Volvo och SAAB gör bilar som ingen vill köpa. Därför skall nu staten gå in och köpa upp biltillverkaren. Dock bara tillfälligt… allt enligt Mona Sahlin:

– Tror vi då att Saab och Volvo är så pass moderna och kan överleva, och tillverka bra och miljömässigt schysta bilar, ja då handlar det om att se: bör staten vara med, gå in som ägare tillfälligt, i väntan på att den här krisen vänder, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Mona Sahlin betonar att det i så fall skulle handla om en ”tillfällig lösning”.

Varför skall vi skattebetalarna gå in och köpa ett företag som går dåligt? Bilarna som Volvo och SAAB tillverkar går ju uppenbarligen inte att sälja. Nu kan jag inte mycket om bilar, men de som kan hävdar att kvaliteten på bilarna (iallafall Volvos) har försämras efter försäljningen till Ford.

Nu hittar jag inget börsvärde på Volvo (orkar heller inte jaga tag på något), men alla de miljardrar som det kostar tillkommer sedan de pengar som går åt att driva bolaget – med förlust! – alla de ”tillfälliga” år. Låter det som en bra idé? Årets dummaste enligt min bok.

Varför kan då inte staten köpa upp Evas frisörsalong när ingen vill klippa sig? Eller Avesta Träpall som tillverkar pallar som ingen vill ha. Eller den spanska krogen som ligger nedanför mig som ingen verkar besöka? För alla pengar som Volvo hade kostat hade lika många jobb i småföretagssektor kunna räddats – om inte ännu fler. Varför kan staten inte göra det?

[Regeringen pressas om bilföretagen | SvD]