Ja – tänk om chefen får bestämma

Att Aftonbladet var sossar visste vi ju (ägs ju av LO, vilket är samma sak). Men att dom var dumma visste jag inte… Nu skall chefen tydligen inte få bestämma vem som skall få sparken.

Svenskt Näringsliv tänker sig att facket i praktiken ska gå med på att avskaffa anställningsskyddet. Principen ”först in, sist ut” – grunden i Lagen om anställningsskydd – underkänner arbetsgivarna helt. I stället tänker de sig att de ”skickligaste” ska få behålla jobbet.

Anställningsskyddet är väl knappast helt ”avskaffat” för att man låter de flitigast och mest lämpade stanna. Varför envisas vänstern med att skydda personer som är arbetsskygga? Vet många som har slappnat av för att ”man har varit här så länge” – människor är grunden lata.

Löntagarens rättigheter ligger just i turordningen. Att det inte är chefen som efter eget huvud bestämmer vem som ska få gå, eller hur som helst kan fatta beslut om vem som ska få tillbaka jobbet.

Löntagaren ”rättighet”. Jag behöver tusan me’ inga rättigheter som i slutändan drabbar mig själv. Det blir en stel arbetsmarknad vilket gör det svårt att hitta nya jobb – folk är ju livrädda för att ge ”sin plats”. Dessutom har arbetsgivaren svårt eftersom han/hon själv inte får bestämma vilka han/hon får sparka. Facket måste ju säga sitt – och då gäller det banneme’ att vara med – annars åker man ut illa kvickt.

Detta är bara ett sätt för facket att behålla makter – vilket leder till en stel arbetsmarknad för alla.

[Aftonbladet]