Omröstning om EUs budget skall hållas hemlig

Så verkar det som att EU-ländernas regeringschefer har kommit överens om en långtidsbudget för EU. Runt 8 700 miljarder kronor under åren 2014 – 2020 vilket för Sverige verkar landa i ca 4 000 kr / person årligen.

Reinfeldt har med näbbar och klor kämpat för att behålla rabatten, vilken finns till för att bidka nettobetalarna inom unionen. Som med gökungarna i fågelboet vet alla regeringschefer att om man inte ropar högst kommer någon annan att lägga beslag på pengarna.

Det mest anmärkningsvärda är EU-parlamentets talman, Martin Schultz, uttalande om att omröstningen om budgeten i parlamentet skall hållas hemlig. Talmannen för en folkvald församling går alltså öppet ut och säger att omröstningar skall hållas hemliga!

Vid en omröstning blir pressen hemifrån hård på många ledamöter. Svenska ledamöter från Folkpartiet och Socialdemokraterna har tidigare haft andra åsikter än sina partier hemma när det gäller EU:s budget.

Bra – politiker skall hållas något på avstånd från partierna och inte lyda partipiskan i alla frågor. Lite mer av denna varan behövs i vårt egna parlament, riksdagen, men nu får vi nöja oss med EU-parlamentet istället.

Som vanligt var förhandlingarna en riktigt nattmangling. Rekommenderar er att läsa Cervenkas krönika… är det verkligen utpumpade, natttrötta personer som vi vill skall ta sådana här viktiga beslut?

DN1 DN2 SvD Aftonbladet