Människor – sluta ta ansvar

I ena stunden vill man lagstifta om civilkurage – i nästa stund bestraffar vi den samma. Per-Anders Pettersson skall nu sitta ett år i finkan för att han har räddat en 68-årig dam från en fylletratt som tagit stryptag på henne. Per-Anders gjorde rätt när han slog första slaget, men på det andra gick han över gränsen:

Tingsrätten ansåg att nödvärnsrätten bara kan hävdas vid det första slaget som utdelades när 26-åringen befann sig inne i kvinnans bil, men menar att det andra slaget som utdelades utanför bilen inte kan betraktas på samma sätt:

”I detta läge kan det rimligen inte ha varit befogat att Per-Anders Pettersson utan vidare slog ett så hårt och livsfarligt slag mot NN:s huvud att skallbenet sprack”, skriver tingsrätten.

Känns som att var och varannan människa måste ha läst 25 poäng straffrätt innan man ger sig in och hjälper medmänniskor i nöd. Detta händer bara i Sverige.