Jämtin fortsätter

Carin Jämtin har nu svarat på kritiken på hennes företag-får-ej-göra-vinst-artikel för ett tag sedan. Artikeln var säkert menad som en testballong inför kongressen i höst och debatten har verkligen tagit fart – på både höger- och vänsterkanten.

Nu skriver Carin att hon inte alls är emot valfrihet inom välfärden – bara emot vinstuttaget. Hon fortsätter alltså att stånga sig blodig mot en av huvudargumenten mot hennes artikel: att skall detta gälla måste staten köpa ALLT från icke-vinstdrivande företag. Allt från att bygga skolbyggnader, städning, skolmat, studiematerial, pennor, suddgummi osv. Hon talar alltså helt förbi de argumenten.

Dessutom har hon i sin första artikel endast nämnt skolan. I artikeln nu använder hon ”välfärd” genomgående, förutom när hon rabblar lite statistik angående friskolor. Hon vill nu att inga företag som är involverade i välfärd skall gå med vinst. Är det då endast vård-skola-omsorg eller är det fler sektorer som skall få vinstförbud?

Att det sedan går henne helt förbi att alternativ och valfrihet kommer att försvinna – eller i vart fall inte dyka upp – om vinstkravet tas bort verkar hon inte tro på. Tyvärr är det så att man ska skriva hur mycket som helst om valfrihet, men om man inte ger förutsättningar för den att uppkomma så blir det bara tomt prat.

Läs merKent Persson, Apelsineld, Den hälsosamme ekonomisten, Marknadsliberalen och Johan Ingerö