Helt utanför alla rimlighetsgränser

Hur mycket är en låt egentligen värd? Köper du en CD-skiva idag kostar den ca 200 kronor och då får du kanske 12-16 spår. Säg 10 kronor låten bara för att göra det rätt för sig. I USA har dock skivindustrin verkligen satt ned foten och kräver ca 169 000 kronor per låt. 30 låtar står han åtalad för och enligt domen skall han nu betala 675 000 dollar i skadestånd. Jakten på fildelare har helt tappat proportioner

Ett stort grundfel i hela debatten (det skrivs ju så mycket om det så att jag har knappt orkat att tycka något) är att man sätter likhetstecken mellan en nedladdning och ett köp. Så är ju dock inte fallet. Laddar jag ner en skiva så är det långt ifrån självklart att jag skulle ha gått iväg till musikbutiken och köpt den. Och då pratar jag riktigt långt ifrån. Det har väl delvis med priset att göra, men ändå inte. Man vill få lite försmak av musiken, känna på den, lyssna in den och bilda sig en riktigt uppfattning. Om det sedan är bra – ja, DÅ kan man köpa skivan eller gå på konserten med artisten. Genom att stänga ute mig från ”testlyssnadet” så missar dom båda mina köp: skivan OCH konserten.

Exempel: Jag har på Youtube hittat klipp med ”The Umbilical Brother”, vilka jag har skrivit om förut. Helt gratis ligger dom där på nätet och jag har tittat, skrattat och delat med mig till alla jag känner. Jag skriver det på min blogg som några förhoppningsvis läser och tittar in på ibland. När dom kom till Göteborg köpte jag en biljett, tog med mig en kompis och gick dit. En fullsatt Lorentsbergsteater hade inte gått att få utan Youtube.

Pablo Francisco är också ett exempel på artister som blivit ”upptäckta” via Youtube. Det är så som nätet skall fungera, det skall inte hindras av stelbenta musik- och filmförlag. Deras tid är förbi och genom IPRED och rättegångar så gräver dom bara sin grav djupare och djupare. Historien kommer att ge dom fel och nät-generationen rätt.

intressant.se/intressant