De rödgröna måste använda SD

En mycket intressant diskussion angående den opinionsundersökningen som visar att SD får 5,6%. Det diskuteras nu vilt i bloggosfären om hur regeringen och oppositionen skall hantera detta. Sossarna har tydligt tagit avstånd från att överhuvudtaget samarbeta med SD. Dock, som Dick Erixon (och Dick på Medborgarrätt) påpekar:

För att kunna fälla Reinfeldts regering måste S-V-MP samarbeta med SD. Alla fyra måste tillsammans rösta för en misstroendeförklaring mot Reinfeldt för att han enligt grundlagen behöver avgå.

Om S inte samarbetar med SD kan Alliansen sitta kvar.

Det framgår tydligt av regeringsformen. Enligt RF 12 kap 4 § krävs en absolut majoritet för att fälla statsministern. Enligt dagens opinionsmätning har inte S-V-MP denna majoritet. De måste göra upp med Sverigedemokraterna för att nå den majoritet grundlagen kräver.

Skall bli en spännande val om ett år. Dock tror jag att opinionen vänder – framförallt när oppositionens politik klarnar. En vild gissning är att regeringen sitter kvar, SD inte kommer in.