FRA försöker att glänsa

Idag fortsätter FRA-tjatet… nu är det (åter igen) FRAs generaldirektör Ingvar Åkesson skyter över hur FRAs signalspaning har uträttat följande stordåd:

1. Stoppat ett politiskt mord. Dock handlar det om en person som hade flytt till Sverige. Ingen politiker då…

2. Tagit fram information om Tjejenien-krigen (en angelägenhet mellan Ryssland och Tjejenien – och resten av världen då). Inget ”hot” mot Sverige på något sätt. Att detta hade underlättat asylsökningsprocessen för tjejener som hade kommit hit. Alternativet hade väl varit att kolla på Rapport och se de dagliga sändningarna från kriget.

3. Gjutit olja på isen när ett sovjetiskt flygplan busflög och råkade krasha i Östersjön – i närheten av ett Viggen-plan. Det hade alla gånger lösts den diplomatiska vägen. Vad har man annars ambassadörer till ?

4.Viggen-krash 1996 när en svensk pilot omkom. Misstanke fanns att en rysk kryssare (som planet bedrev ett uppdrag mot) skulle ha skjutit ned det. Återigen slapp ambassadörerna prata med varann eftersom FRA hade luskat fram hur det egentligen låg till.

Och? Två inte så små synpunkter här:

1. Han skryter om FRAs signalspaning – alltså den gamla sortens spaning (= allt som gick i luften a.k.a. radiotrafik). Det som FRA-debatten handlar om är kabelspaning, massavlyssning av svenska folket gällade internet, telefon, sms, Skype, ja – you name it! – en helt annan femma. Fast generaldirektören kanske är så hemma på teknikområdet, alternativt gör sitt bästa för att sudda ut gränserna mellan signal- och kabelspaning så att vi medborgare skall acceptera.

1. Samtliga fall som han återgiver inträffade FÖRE den nya FRA-lagen röstades igen. Detta lämnar två alternativ:

a)  Spaningen handlade alltså om signalspaning, alltså avlyssning av radiotrafik. Detta har varit tillåtet länge och kommer inte att tas bort om FRA-lagen dras tillbaks. Åkesson kan alltså rädda oss från den stora hemska ryssen även om lagen dras tillbaks.

b) Spaningen har handlat om kabelspaning, vilket innebär att avlyssningen har varit olaglig. Modigt att gå ut med ett erkännande på SvDs ”Brännpunkt” då 😉

PR-kriget fortsätter men fortfarande finns inget försvar mot kabelspaningen. Man försöker mata oss med gammal radiospaningsskåpmat men man skall inte gå på all reklam – trots att det kommer från en myndighet.

[SvD] [Expressen]