Sahlin lämnar ju visst besked!

SvD har idag en stor intervju med Mona Sahlin, som är partiledare för (s) om någon nu hade missat det. Mycket av kritiken av henne har bestått av brist på besked och ”den frågan beslutas på kongressen 2009”. Och visst har det varit lite åt det hållet, men i artikeln finns också en lista på de besked som Mona faktiskt HAR lämnat.

Sedan kan man ju tycka vad man vill om just förslagen. De flesta är ju gråskalevarianter och inte-hålla-med-om-men-ändå-behålla-om-vi-skulle-få-makten på regeringens egna förslag, exempelvis att behålla jobbskatteavdraget (dock bara första steget), 40% minskning av CO2-utsläpp till 2040 (regeringen säger 38%), fastighetsskatten skall göras om (igen), ja, till nystartsjobb osv.

Sedan finns det förslag på ytterligare skärpning av progressiviteten i inkomstskattesystemet med 2% ytterligare skatt på inkomster över 60 000 kronor. Inte konstigt att det skulle komma från sossarna, vänsteranhängarna måste ju ha något att gnaga på. Att undersökningar visar att skatteinkomsterna hade ÖKAT netto om värnskatten togs bort har ingenting med saken att göra, för nu skall folk som har skaffat sig en lång utbildning och höga studielån bli beslagtagna på ÄNNU mer av sina intjänade pengar.

Vidare skall 80% av alla inkomsttagare få 80% i A-kassa. Ännu mer pengar till dom som INTE jobbar alltså. Att sedan låta låginkomsttagarnas skattepengar gå till att bekosta människor med hyfsat bra lön är det ingen som tänker på. Bättre med ett låg golv och möjligheter att bygga på sina egna A-kassa med privata arbetslöshetsförsäkringar alternativt spara själv.

Taket i sjukförsäkringen skall också höjas till 10 basbelopp (41 000 kronor).

Nej till att ta bort Apotekets monopol är mer än något annat en klagosång eftersom Apoteket inte kommer att finnas i dagens form om nu Mona skulle bli statsminister. Undrar vad hon kommer att göra så? Likadant som 1970 och förstatliga det igen?

Hur mycket hon än har sagt och tagit ställning för är det inget nytt under solen och det är inte vad jag vill se och inget vad jag tror att Sverige behöver.

[SvD]