Ska man FÅ en tomt?

Kalla kommer, som ni säker har läst, från Pajala kommun. Nu har kommunalrådet tydligen sagt att han vill ge en strandtomt till Kalla. Av kommunens mark – helt gratis! Detta är enligt Norrbottens-Kuriren olagligt enligt kommunallagen, men ”det är tillåtet om ingen överklagar” säger Bengt Niska (ja se, kommunalrådet har fått ett namn!).

 Anledningen till ”strandtomen” är att Kalla är en bra ambassadör för kommunen. Visst, det gör hon väl kanske bra, men en helt tomt! Av kommunens mark! Den vettiga i hela historien verkar dock vara Lennart Ojanlatva (ns):

– Visst är Kalla en stor reklampelare och jag tycker det är rätt att stötta henne, men när det gäller skattepengar ska man nog kolla först innan man lovar något. Men Niska får gärna skänka en tomt privat.

Hoppas att Niska gör det.

Det intressanta i historien – om man nu skall dra det lite längre – är om det hade varit en ung entrepenör som hade sålt sitt livsverk för samma summa pengar som nu Kalla skidade ihop. Hade han/hon fått lovat sig en strandtomt av kommunalrådet? Tveksamt och dessutom hade det nog stormat bra mycket mer kring historien än vad det gör nu. I Sverige är det nämligen inte tillåtet att vara framgångsrik, förutom inom idrott. Det är väl mer ädelt på nått sätt. Lotto får man också vinna på utan att folk lyfter på ögonbrynen.

Jag skall i sammanhanget säga att jag är grymt imponerad av Kalla och tycker att hon är en helt fantastisk idrottskvinna. Hon kommer att bli ännu större av vad hon är idag och jag unnan henne all framgång på alla sätt. Dock inte gratis kommunala tomter 😀

[Norrbottens-Kuriren] [Expressen]