Outbildad personal?

Aftonbladet har en gnällartikel om nackdelarna med att Sverige kommer att få fler Apotek med bättre öppetider och bättre service, där ett nytt argument nu tar fart: Personalen kommer att vara outbildade! De personer i livsmedelsbutik och småaffärer som prånglar hudkräm och babyoljor är alltså inte utbildade apotekare! Hur skall man då kunna få rätt hudkräm? Det märkliga är att Svensk Handel låter som att dom faktiskt är emot utbildning av personal.

– Ingen annan läkemedelsinformation ska vara tillåten, säger Thomas Svaton, vd på branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel, till Handelsnytt.

Detta tycker jag låter väldigt märkligt. Hade jag drivit en affär med lite ambitioner så hade man självklart anställt någon, eller utbildat någon, att ta hand om och lära sig medicinsortimentet. Dock är det Svensk Handel som uttalar sig men ICA-handlarna i landet är nog mer initiativrika än så… utbildning kommer. Personal som jobbar i butikerna har säkert många redan nu en stor insikt i vilka produkter som funkar och som inte gör det. Vill man sedan inte gå till ICA för att handla allergimedicin för att personalen inte är utbildad – ja, gör inte det då. Men hindra inte oss som kan ta vara på oss själva…