Energipolitiken viktigare än nügonsin

Energiuppgörelsen mellanregeringspartierna hängde mycket på Centerpartiet. De senaste veckorna har det dock funnits en rädsla för att några (C)-partister kunde tänka sig att ”hoppa av”.

Igår så kom ocksü beskedet från Maud Olofsson och Anders Carlgren att det dessutom blir tillåtet att ersatta de befintliga kärnkraftsverken när dessa uppnår ”pensionsüldern”. För att lägga över mer ansvar på producenterna blir skadeståndet också höjt från 3 till 12 miljarder.

Man hade välkunnat önska att det blev lagligt att bygga fler kraftverk, och på fler ställen än Ringhals, Forsmark och Oskarshamn, men man kan inte få allt.

Man undrar vartoppositionen skall ta vägen med detta besked. Vindkraften (där man är beroende av vind) kommer aldrig att kunna ersätta ett kärnkraftverk (med en start och stoppknapp) – hur skall Mona övertyga Maria om detta? Dessutom finns det interna slitningar:

Vi river upp lagen direkt, säger näringstalesmannen Tomas Eneroth (S). Det är bra att man byter ut reaktorer mot nya, säger Stefan Löfven som är ordförande i Metall och ledamot av VU.

Energipolitiken är och kommer att vara ett av regeringens starka kort inför valrörelsen. Hoppas att dom utnyttjar det.