Sluta utbilda er – det lönar sig inte

Jävligt tråkigt att ta del i undersökningar som dessa, men det visar sig nu att det faktiskt inte lönar sig att utbilda sig – i Sverige då alltså. Att man efter en högskoleutbildning med studieskulder i bagaget faktiskt inte får något tillbaks för de år man hakar sig fram på studiemedel. Livslönen för en högskoleutbildad man är 160 000:- under hela livet. Är du kvinna är det definitivt kört – du tjänar inte en krona på det.

För en genomsnittlig svensk kvinna lönar sig utbildning inte alls. Detta beror på höga skatter, platta lönestrukturer genom fackföreningarnas försorg och offentliga monopol. Och kvinnor är mer representerade än män inom offentlig sektor.

Nu är det väl säkert någon som tycker att en betongarbetare som sliter ut kroppen efter 25 år är värd lika mycket pengar som en ingenjör som ritar bron som han bygger? Man förstör inte ryggen av tunga lyft inne på kontoret, men stress och psykisk press kan vara nog så förstörande. För de som drabbas… att personer idag inte orkar jobba till 60 förstår jag, men arbetsmiljön har ju ändå förbättrats något den senaste tiden – inte sant? Ansvaret hör också ihop med lön – att ansvara för ett bygge, jämtemot kund, myndigheter (arbetsmiljön exempelvis) och sina anställda. Det måste man rimligtvis få betalt för – annars hade ingen gjort det.

Varför gör folk det nu då? Jo, för att dom ser utmaningen i att driva projekt och verksamheter framåt. Skall man vara elak kan man påstå att man utnyttjar dessa personers driv för att skapa mervärde åt andra. Men eftersom det är fredag skall jag istället vara snäll…