Opinionen vänder – INNAN kongressen

DNs opinionsundersökning visar att det i mångt och mycket är jämt mellan blocken (47,2-46,5). Bara för att ha sagt det: ja, det är bara EN opinionsundersökning (ingen trend ännu) och ja, det är bara en opinionsundersökning (hur skall man veta att man träffar rätt?). Men i alla fall…

Jag tror att raset för vänsterblocket – framförallt Vänsterpartiet (6,8 -> 4,8) beror på att dom faktiskt börjar prata om sin egna politik. Visserligen klagar dom lika högljut på ”den onda regeringen” men nu börjar man inse att man måste börja komma med alternativ. Och vi vet ju vid detta laget precis vad det är: höjda skatter, minskade marginaler för låginkomsttagare och ökade bidrag. Mindre makt åt folket, mer till politikerna alltså!

Efter Socialdemokraternas kongress kommer politiken att klarna ytterligare (fast representanterna kommer att försöka släta över det med ”vi kommer att lämna besked i god tid innan valet”). Då fortsätter nog opinionen till regeringens fördel. Samtidigt som vi börjar komma UR lågkonjunkturen och ekonomin vänder. Det kommer att stärka regeringen som har skött krisen förnämligt.