Borg: Oppositionen lånar till skattesänkningar

Då var repliken på regeringens ansvarstagande ekonomiska politik ute. Och inte helt förvånande är det en höjning av skatterna som skall hjälpa Sverige ut ur krisen. Den ena värre än den andra: (MP) 16,7 miljarder, (S) 19,6 och (V) toppar med 54,7 miljarder kronor. I retoriken så är det endast de rika som drabbas, men framförallt Vänsterpartiets förslag är solklart: skattesänkningarna som fått vanliga människor över tusen kronor över i månaden skall dras in. Det är ett slöseri att människor har fått högre marginaler och ett lite mer friare liv.

Att hög skatt på tobak håller nere viljan att röka är ett välkänt faktum, men att som Vänsterpartiet vilja höja skatt på arbete med 21,5 miljarder (inkomstskatt) och 20 miljarder (indirekta skatter) kan helt enkelt bara betyda att dom vill att färre skall arbeta. Det är i alla fall vad det kommer att sluta i. Framförallt när jag jagar bort viljan att investera och riskkapital ur landet med återinförd kapitalskatt och höjd bolagsskatt. Vänsterpartiet har inte kommit underfund med att vi lever i en global värld.

MP vill sparka undan bilen på alla som inte bor precis bredvid en pendeltågsstation genom att höja bensinpriset med 2 kronor (indirekt då, genom att höja koldioxidskatten). Hög skatt på bensin – mindre bil (se resonemanget ovan). Hur livet för medelklassbarnfamiljen med dagishämtningar, storhandel och boende skall gå ihop har man nog inte tänkt på. Men det är väl bara att ta cykeln antar jag…

Att oppositionen inte är överens ser man redan på siffrorna 55, 19 och 16 miljarder och läser man förslagen så blir det ännu värre. Att de röd-gröna inte har en mycket mer samlad politik med mindre än ett år till valet är nog en stor strategisk miss.

Den hårt marknadsförda beskattningen av de ”rika” är knappt ens kaffepengar i budgetsammanhang. Att svenskar med en miljoninkomst inte ska ha något jobbskatteavdrag beräknas ge 800 miljoner kronor. Visserligen tjänar både Sahlin & Reinfeldt mer än en miljon om året, men Sverige har alltså alldeles för få höginkomsttagare att beskatta för att få budgetkalaset att gå ihop.

Eric Erfors på Expressen sätter fingret på spiken. Allt prat om att det bara är ”rika” som skall betala är faktiskt populism. Undrar när folk inser PR-tricket? I september nästa år kanske ? Den ständiga utmaningen i landet med världens högsta skattetryck är att få folk att tro att någon annan alltid betalar. Det sitter iaf de röd-gröna och hoppas på nu.