Vilken undersökning?

På DN Debatt brister de fyra från vänsteralliansen ut ”Majoritet emot att låna till nya skattesänkningar”. Detta enligt någon ny undersökning, frågan är vilken. Refereras den undersökning som fanns på Aftonbladet? Den visade ju faktiskt på precis det motsatta: folk vill INTE ha höjda skatter. Det här uttrycket ”för lånade pengar” måste snart regeringen ta död på, annars kommer det verkligen att fastna i väljarnas huvuden. Det är ju riktigt – om man anser att alla pengar som människor skapar genom arbete och flit i grund och botten tillhör staten – dock vill jag påstå att detta inte är ett speciellt sunt sätt att se på saken.

Krisen är global. Men det finns ingen naturlag som säger att Sverige ska klara sig sämre än genomsnittet i Europa. Sverige är i grunden starkt och konkurrenskraftigt. Hade den moderatledda regeringen prioriterat jobben i stället för skattesänkningar så skulle arbetslösheten ha varit lägre och kvaliteten i välfärden högre.

Sverige är i grunden oerhört högt beskattat och dessutom väldigt beroende av exporten. Dyker den, försvinner den lilla marginal som folk tillåts ha (glöm inte att staten äger alla pengar) och så är vi på väg nedåt.

Vår prioritering är att de tio miljarder som nu slarvas bort i skattesänkningar i stället borde användas till att bekämpa krisen och på ett effektivare sätt medverka till att skapa jobb.

Att människor får behålla några hundralappar mer när det offentliga har tagit sitt är alltså ”slöseri”. Den extra fredagsmiddagen för den familj med små marginaler som regeringen har skapat genom skattesänkningarna är ”slöseri”. De röd-gröna vill helt enkelt ha mer mark över människors liv för att kunna driva sina frågor. Låt folk få leva sina liv.

Ännu roligare blir det när man ser att Sverige snart igen återtar förstaplatsen från Danmark i marginalskatteligan. När det gäller det totala skattetrycket ligger vi fortfarande på andra plats. Resten av världens länder – med lägre skatter alltså – måste ju enligt de röd-gröna vara hemska länder att bo i. Hemlösa barn på gatorna, ingen sjukvård och fattiga i vart och vartannat gathörn. Nu är ju verkligen inte sådant men retoriken blir allt mer manisk. Måtte inte dessa få komma till makten.