Moderaterna tar ansvaret

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg presenterade igår moderaternas förslag på hur höstbudgeten skall se ut. Och det verkar som att klagandet från opposition och kommuner har hjälp. Även Moderaterna sällar sig nu till KD och Folkpartiet som också har utlovat mer pengar.

Det kan väl vara bra att staten nu stödjer enheterna ute i landet, men vi skall också komma ihåg att det är kommunerna är ensamt ansvariga för sin budget och i tidigare debatter har vi ju sett att det kanske finns utrymme för andra prioriteringar. SKL har dessutom i en rapport visat att kommuner och landsting aldrig har haft mer pengar än vad dom har nu.

Men pessimismen håller gradvis på att brytas, sa Anders Borg. De offentliga finanserna ter sig inte fullt så osäkra som i våras. Siffrorna för skatteintäkterna kommer in ett par snäpp bättre än vi räknade med då.

Detta är dock det stora glädjeämnet. Att det verkar vända. Inte bara för Sveriges skull men också för regeringen. Men en tuff budgetdisciplin och en klar ideologisk riktning (nja, hyfsat iaf) så har dom klarat krisen galant. Det kommer att ge utdelningen i opinionen. Dessutom kommer det kanske att skapas ett reformutrymme inför valåret 2010.

Att jobbskatteavdraget skall utvecklas i ett fjärde steg, det är dock inte klart med varken finansiering eller nivåer men jag tycker nog att det kanske hade varit lämpligare med att sänka skatten för pensionärerna med dom pengarna i stället. Inte för att jag egentligen tycker det, men för att ta ifrån oppositionen en valfråga. Regeringen har i stort rätt stor ”cred” bland folk för skattesänkningar och för finansiering av de samma. Sänks pensionärsskatten kommer nog oppositionen få svårt att plocka poäng på att skrika ”mera!”.

En annan poäng med jobbskatteavdraget är att sätta press på den röd-gröna oppositionen i skattehöjarfrågan. I och med sänkningarna har regeringen ett riktigt bra utgångsläge i skattedebatten inför 2010. Oppositionen får det svårare och svårare att dra tillbaka skattesänkningarna helt och om dom gör det delvis ger man regeringen rätt. Argumentet att ”sänkt skatt ger mer jobb” börjar bli tröttsam, varför kan man inte säga som det är: regeringen vill ge folk mer frihet! Mer ansvar för sina liv och mer resurser att göra detta.

Läs även: Kent Persson., Makthavare.se