Gräv upp kanalerna

Jag håller med både Göran Johansson och Ger Charlotte. Hamnkanalerna borde användas på ett mycket bättre sätt vad som görs idag.

Tyvärr vänder sig Göteborg fortfarande inåt, i stället för utåt mot älven, hamnen och havet. Men det kan vi göra något åt

Detta finns det alla möjligheter att göra något åt – dels att öppna upp den befintliga kanalen från Brunnsparken ut till Stenpiren. Tänk att ha en gästhamn mitt i centrum, delar av Maritimans fartyg kan läggas inne som attraktioner och skutor på besök kan också använda hamnbassängen. Tänk vilket liv vi hade fått vid Lejontrappan! Detta är inget direkt billigt alternativt – det är tre broar som måste göras öppningsbara. Men det kanske är en kostnad man kan ta?

Mer pengar kostar det dock att riva upp Östra Hamngatan, som idag löper från Lilla Bommen till Brunnsparken. Den var kanal ända fram till 1936, så det blir i så fall ”tillbaka till orginalet”, men detta borde ses som steg 2 i en långsikta plan att öppna upp Göteborg till den Sjöfartsstad som den en gång var, men fortfarande är.

Att sedan Södra Älvstranden skall bli ett turisttstråk krävs resturanger och barer så att folk lockas att ta promenaden från Järntorget bort mot Operan via Stenpiren. Göteborg går en fantastisk framtid till mötes.