Nu passar det bra att sänka skatterna

En sak jag inte förstår med (framförallt vänsterns) skattepolitik. Man har hög skatt på bensin för att vi skall köra mindre bil, vi har hög skatt på tobak så att vi ska röka mindre och vi har hög skatt på alkohol så att vi skall dricka mindre.

Varför är det då så att vi har så hög skatt på arbete – för att vi skall arbeta mindre?

Ingvar Person på Aftonbladets ledarsida – inte direkt höger – frågar sig nu varför kooperativ vindkraft skall beskattas på samma sätt som ”de stora” producenternas el? De höga skatterna gör att det helt blir svårt för att få det att gå ihop, alltså blir det ingen kooperativ vindkraft. Den hälsosamme ekonomisten skriver:

Insikten är att höga skatter försvårar mänskligt samarbete för att lösa gemensamma problem. Och detta gäller faktiskt inte bara – som Aftonbladet verkar tro – vindkraft. Det gäller också höga skatter på arbete, sparande och investeringar.

Exakt – varför skrivs det inte fler ledare om exempelvis kooperativt ägande? Som idag också knappt bär sig eftersom skatterna tynger ner? Det hör man inte flaska om… eller har man helt enkelt inte tänkt den tanken? Även på GP har ”De röd-gröna” gått samman och skrivit en artikel på precis samma ämne. Men även där saknas ju reflektionen av skatters inverkar på övriga delar av samhället. Möjligtvis med undantag för Miljöpartiet.