Någon som sa ”brist på självinsikt”

(S) rasar i opinionen och är inte längre Sveriges största parti. Partiets försök till förnyelse har inte riktigt gått vägen (”vi måste ju vänta tills kongreeeeessen”) och istället blir det bara klagande och jämrande över allt och inget. Detta visar sig nu i opinionen. Det, plus att Mona Sahlin inte har något stort förtroende som en framtida statsminister – vilket jag helt och hållet förstår.

Men finns denna självinsikt i partiet? tja, delvis, men i de flesta fall blir det till att skylla på varandra. Mona Sahlin är nu så desperat att hon börjar skylla på Wanja Lundby-Wedin:

Partiledaren Mona Sahlin kopplar främst de dåliga opinionssiffrorna till de senaste veckornas rapportering om skandalerna kring AMF pension.

Arbetarrörelsens företrädare har bland annat godkänt en mångmiljonpension till den förre AMF-chefen Christer Elmehagen.

Dock fortsätter hon och säger att ”diskussionerna med V och MP har påverkat”, men huvudorsaken verkar vara att hyckleriet inom arbetarrörelsen har kommit fram i dagsljus. På gräsrotsnivå (s-bloggar.se, en fantastisk rolig sida förresten) är det också spridda skurar. Den bästa strutsen kommer från Gunilla Svantorp, landstingsråd i Region Värmland:

De som blivit intervjuade är de som har jobbet kvar, eller de som sett den egna ekonomin öka genom att förmögenhetsskatten har tagits bort eller genom att de fått lägre fastighetsskatt.

[…]

För om de intervjuat de som blivit varslade eller blivit av med sitt jobb, eller alla våra pensionärer, eller de som blivit sjuka, eller de som bor i Stockholms utkanter och sett sina vårdcentraler tvingas säga upp folk för att resurserna gått till mer välbeställda områden – då förstår jag ingenting.

Nä, precis. Jag förstår ingenting heller. Kan det möjligtvis vara så Gunilla att folk kanske röstar på vad dom tycker är bäst för LANDET och inte för sig själva? Att man trots att man t.ex. är sjukskriven gillar regeringens ändrade regler för rehabilitering och slopandet av den automatiska förtidspensioneringen. Enligt Gunilla skall folk rösta egoistiskt – det som är bra för MIG, inte för någon annan.

Att partiet skyller på någon annan och vägrar fortsätta den inslagna gnällvägen har jag inget emot. Det ger tydligen inte utdelning i opinonen och väljarna går över till andra sidan blockgränsen – vilket är helt i min linje. Tack Mona, Gunilla, Östros, Sven-Erik och Wanja.

[Aftonbladet – Mona Sahlin] [Aftonbladet – Politiska experter] [Gunilla Svantorp]