Oppositionen kryper till kärnkraftskorset

Det måste ha varit bråda dagar i oppositionspartiernas högkvarter efter regeringens utspel om kärnkraften. Nu försöker man att rätta till felet genom ett utspel på DN.

De uppger i Dagens Nyheter på söndagen att målet är att fasa ut kärnkraften men utbytet ska ske med hänsyn ”till sysselsättning och välfärd”. Samtidigt kritiserar de regeringen för att ha avbrutit energisamtalen och hävdar att den saknar kompromissvilja.

Mycket möjligt att regeringen saknar kompromissvilja, men det går inte att alltid kompromissa i alla frågor. Ibland måste man köra på för allt vad tygeln håller och stå på sig. Vilket nu regeringen har gjort…

Dock blir det lite märkligt när man uttrycker sig såhär:

Oppositionen lovar att om den vinner nästa val bjuda in de borgerliga partierna till nya samtal och att arbeta för ett brett, hållbart beslut om energipolitiken, en politik som ska prövas varje mandatperiod. Oppositionen vill samtidigt satsa på effektivare energianvändning och reformer på energimarknaden.

Jag kan inte se skillnaden mellan ett ”brett beslut” som skall ”omvärderas vid varje mandatperiod” och det som nu regeringen har gjort. Regeringen har tagit ett beslut – vilket är ”brett” – och i valet 2010 kommer väljarna få välja vilket alternativ som dom tycker är bäst – alltså ”omvärdera politiken”. Oppositionen slår helt enkelt in öppna dörrar.

[Oppositionen vill byta ut atomkraft | Inrikes | SvD] [”Kärnkraften blir kvar tills den kan ersättas” – DN.se]