Hon dog av för hög dos

Nu har obduktionsprotokollet släppts:

”Den sammantagna bilden visar att flickan avlidit till följd av kraftig överdosering av tiopental i kombination med morfin, skriver obducenten Petra Råsten-Almqvist.”

Hon tillägger att flickan var i mycket dåligt tillstånd och troligen hade avlidit inom en kortare tidsrymd utan överdoseringen, men att alltså den direkta dödsorsaken var de höga läkemedelsdoserna.

Nu inträffar det moraliska dilemmat. Barnet skull ”troligen” ha dött ändå, så varför inte avsluta det i förtid – OM det nu är så att det rör sig om en medveten överdosering. Det vet vi ju inte ännu… Dock kvarstår en del medicinsk osäkerhet:

– Obduktionen kan ibland ske en eller två veckor efter dödsfallet, under den tiden kan det hända saker med substansen. Vissa läkemedel kan brytas ned under den tiden. Det är svårt att tolka blodprover och veta vad som är en hög nivå. Alla reagerar olika, säger Ulf Jonsson, läkare på rättsmedicinska avdelningen i Göteborg.

Detta börjar verkligen likna någon TV-serie på TV4 eller Kanal 5. Problemet med detta är att det knappast kommer att lösas på 1 timme med 2 reklampauser för blöjor och ”Milda matlagnin”. Nej, detta fall kommer det att diskuteras om länge. Är det rätt att ”ta död” på någon som ”ändå kommer att dö”? För det är lite i den diskussionen vi landar i. Och bara för att komplicera det – vi pratar om ett barn som inte kan ta något eget beslut.

[SvD] [Gryningsräd – Läkarkåren kan inte bestämma sig]