Det finns ju redan elitklasser!

Att det är fult att tro att man är något i Sverige visste vi ju redan om, men att det fortfarande 2009 är så tabu att ge högpresterande ungdomar en utmaning i livet så raljeras det nu i DN om ”Elitklasser”. Utbildningarna heter ”spetsutbildningar”, men kommer enligt tidningen ”troligtvis att heter elitklasser”. Inte konstigt med en sådan rubrik – självuppfyllande profietsia någon?

Vidare – det finns redan elitklasser i Sverige idag. Så varför det skall bli något rabalder om några nya förstår jag inte. Elitklasserna här definieras som:

Skolorna får dispens av regeringen att ta in elever
utifrån särskilda antagningsregler, som exempelvis prov eller
intervjuer, vid sidan om betyg”

Detta är hittills varit tillgängliga för de befintliga elitklasserna och det har aldrig varit några problem eller diskussioner med det. Men, dessa elitklasser håller antagligen på med sport eller kultur (konstnär alltså). Men i mattematik eller historia skall man inte sticka ut hakan i Sverige.

Vad är det för fel på vårt land? De som har en talang och är väldigt duktiga på något skall väl få hålla på med det? Svenska skolan har tidigare haft tanken att duktiga elever skall ”smitta av sig” på de som inte har samma talang. Skitsnack – det funkar inte – tro mig, jag har varit en sådan ”duktig” elev själv. Det funkar inte.

Lika väl som att släpa in någon duktig fotbollsspelare eller målare till idrottsklassen/bildlektionen med alla andra ointresserade – hade det hjälpt något? Nope – de med talang hade antagligen tröttnat och kanske Sverige hade gått miste om nästa Henrik Larsson eller Ernst Billgren.

Och för att göra poängen riktigt klar vaskar DN fram Stina Jeppsson som ”inte hade något självförtroende” på högstadiet och troligen hade ”vågat söka en spetsutbildning”. Hur många är de som inte vågar söka handbollsgymnasiet? Eller balettakademin? Förhoppningsvis skall skolan och föräldrarna tillsammans hjälpa Stina att välja ”rätt”.

[DN]