Vad är oberoende egentligen?

Nu har EU-motståndare i allmänhet, men privata-företags-hatare i synnerhet, fått vatten på sin kvarn. ”Livsmedelsföretagen” skall vara med och plocka fram kostråden. Läser man artikeln ser man dock att kopplingen inte är lika tydlig. Nätverket som skall ta fram dessa nya kostråd heter Eurreca och bildades på initiativ av ILSI som enligt SvD är

ILSI är en kontroversiell organisation. Så sent som i ett remissvar till Världshälsoorganisationen WHO år 2002 ifrågasatte organisationen rådet att minska konsumtionen av socker till under 10 procent av kaloriintaget. Man menade att det inte var bevisat att åtgärden, som var ett hot mot läskedrycksindustrin, skulle motverka övervikt och fetma.

Oooops! Problemet är tydligen att man inte håller sig på mattan ordentligt. Tur att det svenska Livsmedelsverket samt det franska folkhälsoinstitutet är med som:

…är de enda nationella myndigheter som är representerade bland styrgruppens 23 medlemmar.

Skönt att politiskt tillsatta myndighetspersoner går att lita på, men ingen annan. Vad hade vi egentligen varit idag om inte vi hade haft dom 🙂  Dessutom – var det inte Livsmedelsverket som föreslog att man skulle äta en himlas massa bröd varje dag? Någon gång på 70-80-talet? Hur går den debatten nu? Det var ingen ”aktion” som var iscensatt av brödindustrin eller…? Livsmedelsverket är ju en myndighet och dom är alltid perfekta och fläckfria.

Kort och gott – myndighetstron i Sverige är skrämmande och inte speciellt nyttig. Vi behöver alltid ifrågasätta all information – vare sig den kommer från SVT, CNN, TV4, SvD, Aftonbladet, regeringen eller EU.

[SvD]