Fler pappadagar

Allianspartiernas utspel om än det enda, än det andra fortsätter. Nu är det KDs tur. Dom har gett sig i politikernas mecka – hur skall vi styra Sveriges barnfamiljer. Det hänvisas till TCOs rapport att det med dagens ökningstakt är 211 år till jämställdhet. 211 ! Kan du tänka sig nått så hemskt?

Ja, det kan jag. Att stat och regering antingen bestämmer sig för att dela föräldraförsäkringen tvärt 50/50 vilket tvingar alla familjer att rätta sig efter det. Alternativt att familjerna sitter med excel-ark och räknar på dagar hit och dit så att det verkligen, verkligen, verkligen jämställt.

Det där med 211 år är bara skitsnack förresten. Jämställdhetsindex ligger nu på 36,6 alltså 3,4 enheter ifrån 40-strecket, vilket jag tycker är så ”lika” det kan vara. 40-60-fördelning måste man helt enkelt vara nöjd med.

KDs förslag var nu dock att utöka de första 10 pappadagarna (dagarna efter förlossning) till 20. 3 av 4 pappor har tagit ut dessa dagar hittills och att öka dessa med 20 hade väl inte varit fel ? Det verkar ju inte som att det är en förtäckt kvotering av de befintliga dagarna, utan helt enkelt extra dagar.

Tror nog att det blir bra. Kanske de extra dagarna kan få en pappa att lite längre fram ta ut lite mer av den delade föräldraförsäkringen. Morot istället för piska.

[SvD]