Faktan stämmer

Det har uppkommit en statistikdiskussion på några bloggar i samband med RUT-debatten. Maud har nämnt att avdraget har skapat 11 000 jobb och denna siffra har också används på någon affisch osv.

Enligt Almega (har mailat med en person hos dom under dagen) så är deras (och andras) uppfattning att branschen som nu har skapats av RUT-avdraget inte varit någon stor marknad överhuvudtaget innan 2007. Några hundra anställda och ett fåtal vita bolag. Idag omfattas branschen av ca 11 200 personer (enligt Almegas rapport). Där står det också att ca 5 000 kan komma att försvinna om avdraget avskaffas.

Det som kan förvirra debatten lite är en undersökning från Företagarna som säger att RUT- och ROT-avdraget – försiktigt räknat – har skapat ca 12 000 nya jobb. Möjligtvis är det denna siffra som har blandats ihop med (samma siffra) med antalet skapade jobb inom RUT-sektorn.

Fast den verkar ju – efter kontakt med Almega – stämma i vilket fall som helst.

Dessutom är det så att (M) nu faktiskt står upp för sina siffror. Bra ruter!

Så – vad är det med Mauds uttalande om 11 000 skapade jobb som är fel?