Nice try, Magdalena

Systembolagets nya VD Magdalena Gerger försöker idag på DN Debatt att visa sina ägare att dom minsann inte skall vara oroliga för att monopolkramandet skall fortsätta. Rubriken ”Gårdsförsäljning av vin blir möjlig inom kort” – vilket DN själva sätter – låter ju bra, men artikeln visar på samma gamla hederliga insikt i ”folkhälsan” och bristen på den samma för att låta vuxna människor vara just vuxna människor.

På samma sätt närmar vi oss frågan om gårdsförsäljning, det vill säga att inom ramen för alkoholpolitiken se hur vi kan utveckla vår service. Genom att vidareutveckla formen för e-beställning ser vi en möjlighet att möta de önskemål som finns på en utökad service för gårdar och deras besökare. Planen är att möjliggöra för exempelvis semestrande gårdsbesökare att vid besök på gården kunna beställa gårdsproducerat vin via vår nya e-beställningstjänst. Varorna hämtas i någon av Systembolagets 412 butiker, antingen på hemorten eller där kunden befinner sig.

Strålade idé Magdalena – det är bara för tyskarna som besöker de jämländska skogarna att beställa sitt hjortronbrännvin ”on-line” och sedan hämta upp detta i ”Das Syschtem” hemmavid. Dessutom – skall alla 412 butiker ha alla Sveriges lokalproducerade vin-, öl- och spritsorter? Om detta hade varit praktiskt och ekonomiskt möjligt hade detta redan skett. Magdalena är naturligtvis mycket medveten om detta, men hoppas att debattartikeln skall lägga lite band på kritiken. Gårdsförsäljning är ju ändå något som börjar att diskuteras.

Att påstå att gårdsförsäljning skulle bidra till ökad alkoholism (det är nämligen det som en sk. restriktiv alkholpolitik gör) är bara dum, dum, dum, dum. Vilken alkoholist åker ut till lantgården för att köpa sig ett dyrt, lokalproducerat vin för att supa ned sig med? Bil kan han/hon knappast köra och bussar går det alltför sällan ute på landet. Systembolaget har dessutom rätt så hyfsade öppetider nu för tiden så ”Bertil på bänken” kommer nog att fortsätta med sina elefantöl på parkbänken – den ligger ju nämligen tvärs över gatan från Systemet.