Någon som vågar stå för integretet

Tele2 är nog bland de första jag hör som vågar stå upp för integriteten i detta land. Visst, det är ju för en hedersam sak – barnporr – men det kan inte rättfärdiga censur av kommunikationsinfrastruktur som Internet faktiskt är. Många av de stora internetleverantörerna har skrivit på avtalet med Ecpat (antibarnsexorganisation) men inte Tele2. Anledningen är att avtalet säger att trafik även skall spärras till sådana sidor som LÄNKAR till barnporr – vilket ytterligare öppnar dörren för godtycke.

Tyvärr förs diskussionen lite som att Internet fortfarande är någon typ av fluga, men den har både växit ifatt och förbi hederliga kommuniktionssätt som telefon och brev. Dessa två skulle vi aldrig drömma om att filtrera (tänk bara på brevhemligheten) men Internet kan man tydligen hålla på med hur som helst. Istället för att alltså stoppa det som faktiskt är olagligt (barnporrproducerandet) så försöker man desperat snörpa åt distributionssätten.

Ungefär som att dra ut telefonjacket för de som ringer och pratar om ”olagligheter”. Fast då måste man ju faktiskt lyssna på allt som sägs.

[Aftonbladet]