Opera

Var idag på Göteborgs-Operan för att se Figaros bröllop – och jag kan säga att jag kommer nog inte att gå på Opera igen. P.g.a. ett antal anledningar:

1. Jag blir per automatik ”anti” mot något som man måste a) har läst programmet innan för att förstå b) när sedan föreställningen väl har börjat inte hör vad dom säger utan måste konstant kolla på textningen ovanför scenen. Och då sjunger dom ändå på svenska! Jag skall också säga att det övriga sällskapet som jag gick med sa samma sak

2. För lång tid – 3,5 timme inklusive paus. Inte konstigt att det blir långa föreställningar när man i stort sätt varje textrad måste sjunga samma rad tre gånger. Men det beror väl på att var tvungen att göra detta för att folk skulle förstå – innan textmaskinens tid.

3. Klockan – att behöva bli inringd till föreställningen som en skock kor. Det finns högtalare som förklarar att det är 5 minuter kvar till föreställningen – det fungerar utmärkt. Nä, skippa klockan.

Summa-sumarum: jag kommer INTE att gå på opera igen. Musikal – gärna det, det är helt klart mer min typ av kultur. Men inte opera som sagt!