Carema och privata företag

Om ni av någon anledning har missat hela Carema-debatten, ber jag dig att ta en liten snabb sökning på Google – och återkom. Om du vet ungefär vad som har hänt så kan du fortsätta.

När debatter som denna dyker upp blir det alltid prat om bonusar till cheferna, skatteflykt av företagets vinster (löses nämligen genom ett fiffigt upplägg med lån till olika bolag utomlands) och allmänt gnäll mot privata företag i ”vård-skola-omsorg”-branschen. Att företagen skatteplanerar är inget ovanligt, utan det sker i samtliga branscher och bolag där det finns möjlighet. Är man kritisk mot det – är det dags att göra något åt hela systemet. Bara för att det råkar vara en viss del av skattepengar som går till detta är inte anledning tillräckligt för att gå i taket.

Vi se nu också fördelen med att det är ett privat företag, att media gör sitt jobb som granskar och att vi har en stark opinion angående detta. Crema stoppar nu bonusar, rättar upp rutinerna och förhoppningsvis kommer att få ordning och reda på vissa hem – och får avtalen uppsagdaandra. Den privata driftsformen är alltså en fördel i detta fall. Hade det varit en offentlig driven verksamhet är jag inte lika säker på att ändringar hade genomförts så snabbt.

Vi får heller inte glömma att kommunen fortfarande har ett ansvar för hur verksamheten fungerar – tillsynen hos privata företag verkar inte riktigt ha börjat fungera – och det gäller väl samtliga ”nya” branscher inom välfärdssektorn där nu privata företag har möjlighet att verka. Man kan ju ställa sig frågan om hur tillsynen fungerade INNAN de privata företagen släppets in. Självklart är det så att tillsynen måste fungera och det tar självklart – men tyvärr – några år innan detta har kommit på banan riktigt ordentligt. För vårdskandaler har förekommit även INNAN Carema började verka i Sverige.