Terror i Sverige

Igår kväll sprängdes, inom loppet på några minuter, först en parkerad bil och sedan en person med 6 hemmasnickrade rörbomber på sig. Lyckligtvis utlöstes bara en av dessa, vilket antagligen hindrade att spikarna som har hade i ryggsäcken inte spreds bland julklappshandlande stockholmare.

Terror? Svårt att säga, även om Carl Bildt var snabbt ute och spekulerade detta. Men det verkar ju troligt – den 28årige mannen skickade kort innan dådet ett brev till TT och SÄPO där ganska klara hot framförs.

Är detta Sveriges första riktiga terrordåd? Mycket troligt, även om SÄPO nu faktiskt inte förändrar Sveriges säkerhetsnivå på något sätt. Dock finns det ett allmänt hot mot Sverige, dock inget specifikt hot. Detta kan ju vara ett tecken på att mannen kanske agerade ensam. Dessutom var ju attacken ”misslyckad” i det avseende att ingen blev allvarligt skadad och att bomben faktiskt inte fungerande…