Nya siffror i opinionen

Det är 47 dagar kvar och mätningarna av väljarsympatierna lär dugga tätt fram tills dess. I Aftonbladet idag kommer det siffror som visar att det är jämt mellan blocken (45,0 resp 45,9%). Det stora nyheten är dock att (SD) går fram och får 6,5% av rösterna. Dom blir alltså vågmästare.

Kaos kommer att utbryta om siffrorna står sig och risken är överhängande för att (SD)s martyrgloria skiner ännu starkare om de etablerade partierna går samman och försöker att frysa ute dem. Kaos tror jag inte kommer att utbryta, det är mer en rubriksättning snarare än att 349 riksdagsledamöter skall springa omkring yra i plenisalen. Dock är risken väldigt överhängande att glorian blir starkare än ett utfrysningsförsök inleds.

Varför har (SD) växt? Jo, just för att dom BLIR utfrysta. I de kommuner där någon väl samarbetar med (SD) blir det krigsrubriker på nationell nivå så fort det blir lite nyhetstorka. Nivån på rapporteringen av (SD)s politik är under all kritik och motståndet från de etablerade partierna är obefintlig.

Jag tror dock inte att dessa siffror står sig, främst beroende på att de sju sittande riksdagspartierna inte syns till lika mycket i debatten just nu, vilket gör att väljarna (eller iaf de som sitter i United Minds panel) röstar lite mer ”blåögt”, går lite mer på känsla, än vad man gör annars. Man skall dock komma ihåg att de rödgröna måste samarbeta med (SD) för att fälla regeringen. I Sverige är det nämligen inte så att regeringen måste avgå efter ett val, så för att Mona-Maria-Peter-Lars skall komma till makten så måste dom – om siffrorna står sig – samarbeta med (SD).

Inte mig emot, röstar folk in (SD) så har jag inget emot att något parti samarbetar med dom. Det kallas för demokrati… Om jag dock får gissa så kommer det bli (MP) som bryter blockgränserna och samarbetar med Alliansen. Fast jag tror mest på att den sittande regeringen får 4 år till att styra om landet från en enpartistat.