Det kallas dynamiska effekter, dumskalle…

SvDs ledare handlar idag om succén för RUT-avdraget där det har skapats 15000 nya jobb, där 4 av 5 av dessa har gått till arbetslösa personer. Konjunkturinstitutet har dessutom räknat ut att avdraget är en vinst för statskassan – mer plus än minus alltså.

Trots detta har (S) klubbat igenom att avdraget skall försvinna efter en eventuell valseger. (MP) har dock valt en annan väg – ha det kvar – men man undrar vem som vinner den kampen. Den kohandlas nog bort mot ett nedlagt kärnkraftverk och lite fler vindsnurror. Vi kan alltså lugnt räkna med att avdraget försvinner om oppositionen kommer till makten.

Vänsterns största problem rent ekonomiskt är vägran att se dynamiska effekter. Ekonomin är en stor kaka, som aldrig minskar eller ökar. Den är konstant, vilket förstås innebär att om någon blir rikare, måste detta ske på någon annans bekostnad. Summan är konstant. Samma med skattesänkningar – som RUT-avdraget faktiskt är. Lägre skattenivå kan stimulera detta område så att skatteintäkterna blir högre. Dessutom kommer fler fördelar på köpet: folk får jobb – vita jobb – får en egen lön att leva för och känner att man bidrar till samhället. Tänk vilken potential tjänstesektorn har…