Men låt familjerna vara ifred

Diskussionen när det gäller föräldraförsäkringen har nu börjat komma på tapeten igen – antagligen ”tack vare” S-kongressen. Dock präglas hela debatten av ett riktigt, riktigt ”von Oben”-perspektiv.

Trist att partistyrelsen sviker oss i frågan om individuell föräldrarförsäkring. S-studenter med flera vill ha en individuell föräldrarförsäkring men allt vi får är en ynka extra pappamånad.

Orden är från Frida Perjus som är med i Socialdemokraternas Studentförbund. Johan Ingerö uppmärksammar precis det som debatten har blivit:

Lägg särskilt märke till perspektivet. ”Vi får”. Det handlar alltså inte om oss föräldrar eller om våra barn. Det handlar om en studentsosse som, enligt egen utsago, tillbringat:
”ett par månader i Mae Sot vid gränsen till Burma där jag skrev uppsats i statsvetenskap om burmesiska kvinnliga migrantarbetares organisation i Thailand.”
Verklighetens folk, möt den härskande klassen…

Att detta kommer från en ung socialdemokratisk vänsterfeminist är ju knappast förvånande, men när det skenliberala Birgitta Olsson skall försöka haka på blir det bara fel, fel, fel…

– Kan Mona Sahlin så kan Jan Björklund. Vi kan inte låta Socialdemokraterna gå om oss som jämställdhetsparti, säger Birgitta Ohlsson.

Kanske Birgitta inte vill låta Socialdemokraterna gå om som ”skatte- och bidragspartiet” heller? Birgitta har här helt köpt vänsterns problemformulering och vill alltså helt prompt, utan att egentligen tänka sig för, bestämma hur en familj skall ordna upp sina hektiska liv. I kommentarerna hos Ingerö får man se ett klassiskt argument angående bidrag:

Det finns väl inget antiliberalt i Ohlssons hållning. Sverige har världens kanske mest generösa föräldraförsäkring. Varför ska just detta bidragssystem vara hugget i sten och varför ska staten inte få ha åsikter om hur bidraget tas ut?

Problemet David Holmberg, är att staten tar pengar från oss medborgare för att sedan ge tillbaka de samma till oss – OM, men bara OM vi uppför oss som dom tycker. Vi skall helt enkelt hålla oss på mattan och dela upp vår föräldraförsäkring som politikerna vill. Inte så vi själva vill… utpressning med våra egna pengar helt enkelt. Om inte det är anitliberalt så säg…