Vad mer får man inte tjäna pengar på?

Ibland blir vinklingen på nyheter för fånig. Som idag, när SvD skriver att ”Influensan bingo för vaccinjättar”. Det är nämligen så att de företag som har spenderat miljarder på att utveckla ett vaccin mot den beryktade svininfluensan nu faktiskt får sälja sin produkt.

Enligt Erik Hultgård värderades den internationella vaccinindustrin förra året till 185 miljarder kronor efter att ha växt cirka 10 procent de senaste åren. I år tror Erik Hultgård att tillväxten blir ”minst det dubbla”, det vill säga 20 procent eller mer.

Självklart hade det ju varit bättre om markanden för vaccin hade varit 0 miljarder, men det är den inte nu. Det kommer sjukdomar som behöver vaccin och då måste vi ha någon som plockar fram dom åt oss. Och är det någon som ärligt talat tror att detta är gratis? Nä, tänkte väl det… Och är det någon som tror att företagen kommer att ta pengarna dom ”tjänar” och slänga dom i taket och ropa ”tjo-ho, vi är rika”? Nä, tänkte väl det… och är det någon som tror att pengarna kommer att gå tillbaks in i företaget för investeringar för att ta fram vaccin för NÄSTA sjukdomvåg? Ja, tänkte väl nästan det…

Nästa sorglighet är landstingets pinsamma hantering av inköpen av vaccinet:

Men när notan kom blev det en chock, enligt Göran Stiernstedt som är chef för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting.

–Ett vanligt influensavaccin kostar 35 kronor per dos. Den här gången tar de 65 kronor per dos. Den prisökningen kom som en kalldusch för oss. Totalt blir det 1,3 miljarder kronor, säger Göran Stiernstedt och medger att landstingen borde ha varit mer uppmärksamma på priset vid ordertillfället.

Om inte detta är straffbart så borde det i vart fall leda till ett avsked. Göran menar alltså på allvar att man inte har tagit reda på priset när man la beställningen. Hur gör du när du skall köpa bil? Pekar på det du vill ha utan att kolla på prislappen – nej, knappast. Men man kan tydligen hantera andras pengar så… Om nu inte inköp är Görans starka sida, så kanske hans kunskaper om biomedicinska industrier är det:

– Det är uppenbart att vaccinbolagen tjänar otroligt mycket pengar på detta. Känslan är ju också att det är väldigt stora särintressen som styr här i bakgrunden.

Göran Stiernstedt har svårt att se något bra skäl till varför vaccinet för svininfluensan skulle vara så mycket dyrare än vanligt vaccin. Han menar att läkemedelsbolagens fabriker och infrastruktur redan finns på plats och att merkostnaden för just det här vaccinet därför borde vara begränsad.

Man baxnar…