Det måste till samarbete i trafiken

GP har idag en artikel om hur farligt det är att cykla i Göteborg. Sedan 2000 har i snitt 400 personer kommit till sjukhuset med cykelrelaterade skador. 30 procent beror på kollision med annan trafikant (cykel eller bil) och 70 procent är singelolyckor – vilket borde tillskrivas dåliga cyklar, för hög fart och dåliga vägar.

Intressant blir det när man läser diskussionen angående artikeln. Här kan man i stort sätt dela upp folk i två kategorier:

  1. Folk som klagar på cykelbanornas skick och underhåll
  2. Bilister och fotgängare som klagar på cyklister
  3. Cyklister som klagar på bilister och fotgängare

Den första gruppen är väl inte så mycket att säga om – det är nog mycket möjligt så att cykelbanorna är i dåligt skick. Jag bor i Linné och cyklar till jobbet (Ringön) och vägarna är väl helt ok även om mycket finnes att önska. Dessutom bor jag i de centrala delarna där kanske underhållet är bättre än vad det är generellt.

Jag ingår själv i grupperna 2 & 3 och jag håller här med bägge. Både cyklister, fotgängare och bilister är rätt värdelösa på att hålla uppsikt, ta hänsyn och kunna regler. Cyklister generellt cyklar på utan att ens slänga en blick när man sitter i bilen vilket jag är rätt förvånad över. Saknar personerna överlevnadsinstinkt? Det cyklas mot rött ljus hej-vilt och på övergångsställen där cyklisterna verkar ha kapat den avskyvärda Zebralagen rätt av. Skall man dra nytta av den så får man banneme sitta av. Eller i vart fall släng en blick till mig när jag sitter bakom ratten – jag släpper gärna över folk.

Fotgängarna är också en grupp utan koll – då framförallt när det gäller cykelbanor. För er som har cyklat förbi utanför Nordstan, mot centralstationen vet vad jag pratar om. De gående som kommer från shoppingcentrat knallar glatt rätt ut på sin väg mot buss-/spårvagnshållplatsen, alternativt går på cykelbanan. Självklart blir det en sur blick när man använder cykelklockan. Vad är problemet – går du lika obehindrat på bilvägen också?

Del av problemet är väl att cykelbanorna och trottoarerna är så väl integrerade att man inte inser att man kliver på en cykelbana. Bättre är det i Holland där för det mest är separerat – då råder det inga missförstånd, men detta kan ju ordnas med att folk faktiskt börjar se sig för och samarbetar. Bilister, fotgängare OCH cyklister.