Ja, låt bli rökarna…

Vissa människor skall tydligen bara jagas tills dom dör. Nu är det återigen rökarna som råkar illa  ut… Expressens ledare skriver:

Hetsjakten på rökare – och snusare – tar sig alltmer drastiska samt absurda former. Nästan var fjärde svensk kommun har infört absolut rökförbud på arbetstid. Kraven på rökfria uteserveringar blir allt starkare och kommuner inför rökfria bostadsområden, där hyresgästerna förbinder sig se till att deras gäster inte smygröker på toan eller ”inom en viss given markyta runt huskroppen.

[…]

I Söderköping får kommunens anställda – liksom allt fler ställen i Sverige – finna sig att stämpla ut och ta av sig arbetskläderna om de vill ut och röka. Norrköpings Tidningar rapporterar att i Söderköping ska även kommunens chefer vid enskilda samtal fråga ut medarbetarna om deras motionsvanor!
Vad blir nästa steg i denna folkhälsotalibanism? Obligatorisk invägning varje morgon?

Det verkar ju inte bättre… Folkhälsan har verkligen blivit religion i Sverige och detta leder bara till påbud, hetsjakt och överdrifter. Vill vi verkligen komma dit att arbetsgivaren skall bestämma och kontrollera din kost, motion, alkoholkonsumtion, vikt, soltimmar och allt vad det kan vara? För det är ju dit vi kommer på något sätt… DN skriver också klokt i sin ledare:

Det är besynnerligt att de politiska partier som ena dagen talar om värdet av en inkluderande arbetsmarknad och som sörjer över att vissa grupper får det allt svårare att ta sig in, andra dagen stänger dörren för dem. Det finns fler rökare bland dem som har det svårast i samhället; bland psykiskt sjuka, före detta kriminella och inom vissa invandrargrupper. Det vore bisarrt om en gammal kåkfarare som äntligen fått styr på sitt liv, och som fått sitt första jobb, skulle stupa på några röda Prince.

Ett vanligt argument är ”rökare kostar mer för sjukvården, alltså samhället”. Tja, skall vi räkna rent samhällsekonomiskt (du började faktiskt – så dör rökare i förtid i högre utsträckning vilket sparar pengar både vad det gäller pension och äldreboende. För att inte tala om all tobaksskatt som betalas in.Vem vet – vi kanske rent av går PLUS på rökarna? Eller låt dom snusa istället – men det stoppas effektivt av hot om cancer och hjärtsjukdomar, vilket inom en kort tid motbevisas.

Någon måtta får det faktiskt vara med förbud och bestämmelser. Låt folk leva sina liv ”for fuck’s sake!”.