EU börjar kritisera presstödet

EU kommissionen har börjat få upp ögonen för presstödet:

Kommissionen ifrågasätter inte systemets mål att främja mediemångfald i Sverige, men anser att vissa ändringar fordras för att undvika orimliga snedvridningar av konkurrensen och handeln

Det som kommisionen är ute efter är bland annat att gränsvärdena för stöd till storstadstidningarna och för driftskostnader sänks. Vad detta nu innebär… dock är presstödet något som måste bort. I dagens digitala värld så kan i stort sätt vem som helst starta en tidning och låta världen ta del av den. Idéen att bevara ”mångfald” och ”konkurrens” inom mediabranshen.

Dysterkvistarna tror att detta kommer att vara döden för alla tidningar – förutom Dagens Nyheter. Jens Holm skriver ”På sikt kanske vi bara har en rikstäckande morgontidning.” Och? Är det något som varje land måste ha – en rikstäckande morgontidning? Vad jag vet har jag många – via nätet. Jens kanske menar ”rikstäckande tidning på papper”. Ärligt talat förstår jag inte problemet.

Kvaliteten på svenska nyheter är ändå generellt så under isen så att det gör inte så mycket om någon tidning här och var försvinner. Kanske någon inser att folk vill ha kvalitet än upprepande TT-telegram, stora artiklar om bortsprugna hundar, kändisfotografier och frågor som ”hur kääääänns det” till idrottare med andan i halsen.

Fakta: 430 miljoner går idag till tidningar som är andratidning på orten. 73 miljoner till distributionsstöd som går till samtliga tidningar. Hur många lärare får man inte för dom pengar? Om man nu får använda lite Public Service-journalistik…