Tillåt gårdsförsäljning av alkohol!

Expressens ledarsida skriver idag, men tanke på den nya alkoholutredningen:

Det är ungefär lika tacksamt att vara vinproducent i Sverige som att vara fri journalist på Kuba.

Man kan tycka att klimatet borde vara en tillräcklig utmaning. Men myndigheterna vill också göra sitt för att livet ska vara besvärligt på vingårdarna.

Lagen förbjuder producenter av alkoholhaltiga drycker att själva sälja sina varor. När en vinproducent visat en grupp turister sin gård måste denne meddela att något vin får ni tyvärr inte köpa med er. Åk till Systembolaget.

Att man håller stenhårt fast vid detta visar på hur totalt okänslig man är för entrepenörer och dessutom har en fruktansvärd syn på medborgarna. Ni klara helt enkelt inte av att sköta er – därför blir det så här!

Precis som att alla Stockholmare skulle ta sig ut till närmsta gårdsförsäljning och handla sitt dricka där. En gårdsförsäljning tillhandahåller ju inte sällan endast EN typ av dryck – inte ett hel helgkonsumtion (en kall öl på fredag eftermiddag, en whiskeypinne efter maten, groggen på lördag och konjagaren efter lördagsmiddagen). Dessutom – det dricker vi nu iaf – så vad är skillnaden?

PS. Och med gårdsförsäljning menar jag förstås inte det som bonden säljer till moppekillarna bakom hönshuset. DS.

[Johannes Forssberg: Lär av Finland. – Ledare – Expressen.se]