The Göran Persson way

En ny förkortning att använda, denna gången i samband med hantering av vårdköerna:

Ett vanligt sätt att lösa komplicerade problem i statsförvaltningen har varit en metod som brukar kallas ”The Göran Persson way of solving difficult problems” (TGPWSDP). Den går, enkelt uttryckt, ut på att betala ut pengarna och sedan skylla på dem som har fått pengarna om saker och ting ändå inte fungerar.

Istället för att slänga ut pengar så har pengarna nu inte betalats ut förrän resultaten kommer (alltså, köerna kortas). Det verkar som att normalfallet i kommuner är att tuta och köra som vanligt – sedan kan man ju alltid klaga över att pengarna inte räcker till. Nu när det finns ett ekonomiskt incitament så fungerar verksamheten bättre.

Vem sa att marknadsekonomi inte fungerar?

[Den hälosamme ekonomisten] [DN]