Sparande kontra ”uppdämt behov”?

Nu är det är ”kris” (allt enligt E24) så kommer det förstås en massa råd från diverse experter… jag vet inte om det är deras bild av folk som är lite ”vrickad” eller om folket verkligen är så ekonomiskt handikappade som dom framställs. Sug på det här citatet:

Många har haft svårt att få pengarna att räcka till efter semestern och har ett uppdämt behov av att köpa saker

Ursäkta mig, men ”uppdämt behov av att köpa saker”?  Först har många haft semester, vilket innebär att man har en massa tid att spendera pengar, snarare än att tjäna dom (=jobba). Man åker på resor med familjen eller kompisar och man unnar sig lite ”extra” för nu är det semester och då ska man vila upp sig.

Men ändå har man ett uppdämt behov av att köpa saker? Jag hoppas att ekonomen, i detta fall Gunilla Nyström, privatekonom på SEB, har fel. Eller är folk så pryl-kåta att även med fyra veckors ledighet och förhöja utgifter har ett behov av att köpa saker?

Att hon sedan ger rådet att skaffa sig en buffert är ju självklart och skall snarare tyckas på mer än vad det gör – och framförallt när det går BRA i ekonomin (folk har mer pengar över då?). Att ha en buffert borde vara självklart för alla människor, en månadslön eller två borde det vara krav på. Anne Wibbles ”en årslön på banken” är nog tyvärr inte möjligt för de flesta av oss, men två månadslöner borde vara rimligt och ”gör-bart”.

[E24]