Sprid ingen kollektiv skuld

I efterdyningarna av terroristattacken så är det många som vill att muslimer skall ta avstånd från attacken – varför frågar jag? Svansbo kommenterar:

Mycket bra att muslimska religiösa ledare fördömer attacken.

Ingen kommentar om att samtliga vita män gick ut och fördömde attacken under skjutningarna i Malmö. Eller att alla kristna gick ut och fördömde Waco-incidenten. Eller att alla judar skall fördöma de gånger Israel fördömer de gånger då övervåld används mot palestinierna (vilket INTE inkluderar självförsvar mot Hamaz raketattacker).

Detta är kollektiv skuld – man väljer en egenskap hos en person som har gjort något förfärligt och kräver/tycker att andra personer med den samma egenskap skall känna skuld eller fördöma det. Jämför ”mäns våld mot kvinnor”… Ja, Abdelwahab är muslim, men också extremist, trebarnsfar, Londonbo, 28åring och säkert en mängd andra saker. Men ingen som tycker att samtliga dessa grupper skall ta avstånd från detta.

Nu säger inte jag att man inte skall hålla några manifestationer – det får människor gärna göra, men man skall inte kräva det av vissa grupper…