Dags att tänka om

Det råder brist på hyresrätter i landet, framförallt i storstäderna. Om du inte tror mig så kolla i t.ex. GP – villor, radhus och bostadsrätter finns ständigt ute på annons. Hyresrätter är det dock sparsamt med. På SvD skriver Maria Eriksson:

Men på sikt måste hyressystemet förändras i grunden. Under åren har bruksvärdessystemet justerats i marginalen. Men det räcker inte. Hyresregleringarna bygger in bostadsbristen i systemet. Återigen finns det skäl att lära av Norge. Där har hyressättningen varit i stort sett avreglerad sedan andra världskriget och resultatet är talande. I Stockholm tar det 307 veckor att hitta en etta på 40 kvadratmeter. I Oslo behöver man inte ens vänta en vecka på samma lägenhet.

Bara väntetiden bör ju göra att man får titta på lite alternativa lösningar mot ”miljonprogram” och ”staten skall betala”.