Vi skall inte lägga pengar på bilar, caféer eller biljard

Aftonbladet slår nu ett starkt slag för att svenska skattebetalare skall gå in med pengar i SAAB. Lustigt, när regeringen samma dag går ut med nyheten att lagen som skall förhindra att kommuner, landsting och stat skall driva kommersiella verksamheter. Regeringen skall nu helt enkelt följa den lag som nu skärps. Det mest roliga med ledaren är orden:

Samtidigt har Saab nu, för första gången på många år, nya och konkurrenskraftiga modeller på gång. Mycket tyder på att marknaden för personbilar kan vara på väg att vända och med en ny ledning finns förutsättningarna att profilera märket.

Har man inte sagt detta om SAAB i många år? ”Detta är modellen som skall rädda företaget”. Trots det har företaget gått med förlust många år bakåt i tiden. Torde man inte ha lärt sig om varven där också staten gick in, fast där varven var dödsdömda. Det enda man gör är att dra ut på lidandet och kastar bort skattepengar.

Sverige var för 50 år sedan jättestor på textiltillverkning. Tillverkningen finns inte i Sverige mer, men utveckling och design finns kvar. Detta kallas utveckling och är nödvändig. Även om det kortsiktigt gör ont, gör man mer skada där man uppmanar folket som ”drabbas” att hänga kvar vid sina gamla jobb, på sina gamla orter.

Kent Persson skriver om ”S som tar pengar från barn och ger till plåt” men jag tycker att det inte riktigt stämmer. Den debattnivån är lite väl vänster för mig. Kan inte Kent säga som det är – skattebetalare skall inte stötta företag. Skattebetalare skall inte gå in med pengar i misskötta bolag på en överproducerande marknad. Att ”De nya moderaterna” har snott S-retoriken är en sak, men snart bör man nog börja prata om vad man egentligen tycker. Annars kan väljarna lika gärna rösta rött om ett år…