Kjell-Olof Feldt kastar sig in i debatten

Skolbråket inom (S) går vidare, nu med nya inlägg på DN Debatt och denna gången är det Kjell-Olof Feldt som står för skrivandet. Om han skriver det som fd. socialdemokratisk finansminister eller som ordförande i Sveriges Friskolors riksförund låter jag vara osagt, men låt mig uttrycka mig såhär: detta är en partsinlaga. Dock är hans poäng helt riktig.

Men med tiden har nog de flesta socialdemokrater accepterat det faktum att företagande måste vara lönsamt, ge vinst, så att de som bidrar med nödvändigt kapital får ersättning för uppoffringar och risktagande. Staten som företagsägare kräver nu en rejäl, ”marknadsanpassad” avkastning på sitt kapital. Våra pensionspengar ska förvaltas med god avkastning som övergripande mål, för det kräver dagens och framtidens pensionärer.

Skulle då andra villkor gälla för det Carin Jämtin kallar välfärdsentreprenörerna?

Uppenbarligen tycker hon det. Synd bara, för i övriga sammanhang inser nog (S) att det blir bättre om man har ett vinstintresse. Det är en drivkraft som gör att företag startas igång – för vem vill sätta in pengar på banken om man inte får någon ränta för det? Precis så är det när företagare lägger ner tid, kraft och en mängd pengar för att dra igång en verksamhet. Finns inte incitamenten, så startas det inget – eller i vart fall många färre företag.

Även Kent Persson (M) skriver bra idag.